Orszak 3K 2020 - Fundacja Światło-Życie w Bydgoszczy

Fundacja Światło-Życie Oddział w Bydgoszczy
Światło-Życie Oddział w Bydgoszczy
VII Bydgoski Orszak Trzech Króli

Jak co roku 6 stycznia 2020 r., ulicami Bydgoszczy przeszedł Orszak Trzech Króli. Rozpoczął się Mszą Świętą o godz. 11:30 w bazylice pw. św. Wincentego a Paulo. Była to okazja do wspólnego śpiewania kolęd i radosnego przeżywania święta Trzech Króli. Pochód wyruszył o godz. 13:00 sprzed kościoła i przeszedł ulicami: al. Ossolińskich, Markwarta, Krasińskiego, Gdańską, Focha, Mostową do Starego Rynku, gdzie odbędzie się pokłon Trzech Króli.

Orszak Trzech Króli 2020 przeszedł pod hasłem „Cuda, cuda ogłaszają!”, które jest fragmentem refrenu utworu „Dzisiaj w Betlejem”, jednej z najczęściej śpiewanych polskich kolęd. Pod tym hasłem wspomnieliśmy historyczne wydarzenie, które zostało nazwane Cudem nad Wisłą, a które miało miejsce 100 lat temu. Scenariusz bydgoskiego orszaku jednocześnie nawiązał do 100-lecia powrotu Bydgoszczy do Macierzy. Dziękowaliśmy za wszystkie cuda, które zdarzyły się w historii naszej Ojczyzny, cuda, które zdarzają się wokół nas, których doświadczamy na co dzień.

W tym roku aktorzy mówili do nas słowami polskich kolęd. To właśnie kolędy najlepiej, najpiękniej, a jednocześnie prosto, mówią nam o Bożym Narodzeniu. Prowadzeni przez Gwiazdę dotarliśmy do Nowonarodzonego, aby Mu się pokłonić i kolędą wyrazić naszą miłość.
Wróć do spisu treści